5 vecí, ktoré by ste o mede mali vedieť

 

1. Nespôsobuje kaz

Med reguluje fyziologický stav ústnej dutiny. Cukry medu sa neštiepia pod vplyvom mikroflóry ústnej dutiny na mliečnu kyselinu, ktorá spôsobuje zubný kaz a odvápnenie.

Keďže med má antibakteriálne účinky, úspešne sa s ním dajú vyliečiť problémy ústnej dutiny ako napr. afty u detí.

med Nespôsobuje kaz

2. Nasáva vlhkosť a pach

Med je hygroskopický, preto nádoba, v ktorej sa skladuje by mala byť hermeticky uzavretá. V domácich podmienkach preto miestnosť, v ktorej sa skladuje, musí byť suchá , chránená pred slnečným žiarením s ideálnou vlhkosťou vzduchu 58 – 66 %. Vtedy med vlhkosť ani neprijíma, ani neodovzdáva. Otvorený pohár medu nasáva aj výrazné vône a pachy.

3. Každý med kryštalizuje

Okrem tých falšovaných. Tam sa iba zafarbí, zahustí a dochutí glukózo-fruktózový sirup a predáva sa to ako krásny tekutý med… Čerstvý med má tekutú konzistenciu. Postupne sa však mení z tekutého sirupového stavu na kryštalicky tvrdý – kryštalizuje. Kryštalizácia najaktívnejšie prebieha pri teplote + 10 °C až + 15 °C. Pri teplote 35 – 40 °C sa kryštály začínajú rozpúšťať. V domácich podmienkach sa na stekutenie skryštalizovaného medu používa vodný kúpeľ, v žiadnom prípade nie ohrev v mikrovlnnej rúre. Pri častom (a hlavne nesprávnom) stekucovaní sa znižuje kvalita medu, preto si je lepšie stekutiť iba také množstvo, aké na najbližšiu dobu potrebujeme.

domaci med (1)

4. Med v kuchyni nahradí cukor… Ale

Med dokáže nahradiť cukor vo väčšine receptov, má to však svoje pravidlá. Pri nahradzovaní cukru medom :

  • použite iba o 20 % viac medu ako je váha uvádzaného cukru
  • znížte tekutiny v recepte (voda, šťava alebo mlieko) o 1 PL na každé 4 PL(1/4 pohára) medu
  • zvýšte množstvo sódy bikarbóny o 1/2 ČL na každých 16 PL medu
  • znížte teplotu rúry na pečenie cca o 25°C, aby ste predišli spáleniu do hneda

Nasáva vlhkosť a pach

5.Každým pohárom medu podporíme prírodu

Rozšírenie včelárstva musí ísť ruka v ruke aj so starostlivosťou o životné prostredie. Dobrý včelár sa zaujíma o zdroje potravy pre svoje včely, a preto revitalizuje staré a vysádza nové nektarodajné a peľodajné stromy, kríky a ďalšie rastliny. Preto zakaždým keď si od včelára kúpite med, podporíte nie len toto remeslo, ale aj našu prírodu.

Jednou z možností ako podporiť prírodu a zabezpečiť si domov poctivý med je adopcia úľa. Včelár sa Vám oň bude starať a vy budete sladko odmenený za Vašu pomoc. Získate od neho podrobné informácie čo sa s úľom deje a nazriete tak aj do života včielok. Adoptujte si svoj prvý úľ na www.adoptujul.sk

Každým pohárom medu podporíme prírodu 1 Každým pohárom medu podporíme prírodu 2 domaci med (3)Každým pohárom medu podporíme prírodu 3domaci med (2)

autor: Adam Gandžala

 

Páčil sa Vám článok? Zdieľajte ho alebo nižšie zanechajte svoj odkaz remeselníkovi. Podporte ho v jeho tvorbe :)

Tu mohol byť aj Váš článok. Prezentujte svoju tvorbu – ukážte sa ľuďom  i Vy.

Kontaktujte nás na : info@remeselnikzoslovenska.sk

 

© 2016 PODPORME REMESLÁ NA SLOVENSKU, Všetky práva vyhradené

Vyjadri svoj názor

x diskusia